Петтата трка од МотоГП шампионатот викендов се вози на патеката Ле Ман во Франција.

Легендарната патека Ле Ман е домаќин на трки со две и четири тркала многу години наназад. Првата Гранд При трка на оваа патека се одржа во 1969 година кога легендарниот Џакомо Агостини победи во трката со 500цц. Модерната патека е во календарот на ГП од 2000 година како постојана трка.

Патеката е со должина од 4.2км, составена е од 14 свиоци од кои 5 се леви и 9 десни. Најдолгиот правец изнесува 674 метри, а најголемата брзина забележана на патеката изнесува 323,7км/ч. Рекордот на патеката е во сопственост на Франческо Бањаиа во 2022 со време 01:30.4500.

Возбудувањата во Франција ќе се одвиваат според следниот распоред:

Петок (12.05.2023) | SportKlub 2
08:55 MOTO GP LE MANS: MOTO 3 – ТРЕНИНГ 1
09:40 MOTO GP LE MANS: MOTO 2 – ТРЕНИНГ 1
10:35 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – ТРЕНИНГ 1
13:10 MOTO GP LE MANS: MOTO 3 – ТРЕНИНГ 2
13:55 MOTO GP LE MANS: MOTO 2 – ТРЕНИНГ 2
14:55 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – ТРЕНИНГ 2
Сабота (13.05.2023) | SportKlub 2
08:40 MOTO GP LE MANS: MOTO 3 – ТРЕНИНГ 3
09:25 MOTO GP LE MANS: MOTO 2 – ТРЕНИНГ 3
10:10 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – ТРЕНИНГ
10:50 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – КВАЛИФИКАЦИИ
12:50 MOTO GP LE MANS: MOTO 3 – КВАЛИФИКАЦИИ
13:45 MOTO GP LE MANS: MOTO 2 – КВАЛИФИКАЦИИ
15:00 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – СПРИНТ ТРКА
Недела (14.05.2023) | SportKlub 3
11:00 MOTO GP LE MANS: MOTO 3 – ТРКА
12:15 MOTO GP LE MANS: MOTO 2 – ТРКА
14:00 MOTO GP LE MANS: MOTO ГП – ТРКА
Back To Top